Egységes Európai Gazdasági Oklevél

European Business Competence* License - EBC*L


Automotive E-Learning with LearningBox

Lifelong Learning Programme - Leonardo da Vinci, Transfer of Innovation Programme

A LearningBox (LB) blended learning program egy modern, innovatív oktatási koncepció, melyet egy hat partner részvételével megvalósuló, két éves, az Európai Bizottság által támogatott projekt keretében vezetünk be Magyarországon. A partnerek Hollandia, Spanyolország és Magyarország területén működő szakképző intézményekből állnak.

A LearningBox keretprogram a legsikeresebb és legelismertebb holland tanulási program, amit több mint 150 iskolában alkalmaznak Hollandiában. 2011-2013 között az EBC*Licensing Magyarország Kft. a LearningBox programra kifejlesztett Automotive oktatási anyagot fordítás, tréning, módszertan-átvétel és tesztelés révén adaptálja a magyar szakképzési rendszerre, és teszi elérhetővé a magyar tanulók és oktatási intézmények számára.

A projekt során partnereink: a holland Omneon BV és a Deltion College, a spanyol European Consulting Education, S.L., a győri Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Tanbusz Kft. A program célcsoportja szakképző intézmények tanulói, oktatói, valamint autószerelő-műhelyek dolgozói.

Az autóipari technológiák a 21. századra rendkívül komplex rendszereket alkotnak, és így növekvő igény van olyan jól képzett dolgozókra az autószerelő-műhelyekben, akik a legújabb technológiákat ismerik, és könnyű szerrel használják. Az Automotive LB egy olyan eszköz, mely ezt a célt segít elérni, egy on-line oktatási felületen keresztül.

A projekt során megvalósuló tevékenységek: nemzetközi projekt-találkozók, magyar tanárok képzése Hollandiában és Magyarországon, a program fordítása magyarra, a program tesztelése, értékelés a győri Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola és Kollégium tanárai és diákjai segítségével, valamint a Tanbusz Kft. gyakorlati oktatóhely bevonásával, minőségbiztosítás spanyol partnerek bevonásával. Az EBC*Licensing Magyarország Kft. feladata a projekt teljes körű koordinációja.

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

Partnerek

EBC*Licensing Magyarország Kft.
Omneon B.V
Deltion College
European Consulting Education
Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola és Kollégium
Tanbusz Kft. – Gyakorlati képzőhely

Hírek, események

ÚJ ELEKTRONIKUS TANULÁSI PLATFORM HOLLANDIÁBÓL
Nagy érdeklődéssel és sikerrel zárult az EBC*L Magyarország Kft. által megrendezett „Infokommunikációs technológiák a magyar szakképzésben” című nemzetközi konferencia Budapesten, a Kinnarps House-ban

A Leonardo da Vinci - Innovációtranszfer pályázat koordináló partnereként az EBC*Licensing Magyarország Kft. hat partnerből álló nemzetközi konzorcium által mutatta be az „Autóipari E-Learning a LearningBox segítségével” című nemzetközi projekt eredményeit

Mi jelent a LearningBox?
A LearningBOX (LB) összetett tanulási program egy modern, innovatív oktatási koncepció, valamint elismert, holland tanulási terv, mely egyesíti az e-learning és a hagyományos képzések előnyeit; web-alapú és kulcsrakész digitális kurzusokat kínál. A Leonardo da Vinci, Egész életen át tartó tanulás (Lifelong Learning) program, Innovációtranszfer pályázat keretén belül elkészült a rendszer magyar nyelvű változata, valamint megvalósult a holland fejlesztésű autóipari oktatási tartalom átvétele és magyar oktatási rendszerhez történő adaptációja. Az LB programba bármilyen egyéb tartalom könnyűszerrel felvihető. Széles körű elismerését a gyakorlati orientációnak, vállalkozói tartalmának valamint az e-tanulás és oktatás magas szintű minőségi követelményeinek köszönheti. A program célcsoportjai a szakképző intézményekben tanuló diákok, illetve a műhelyekben dolgozó munkavállalók.
A konferenciára nagyszámú érdeklődés mutatkozott a jelentkezés első szakaszaiban is, hiszen számos szakoktatási, képzési és egyéb, az oktatás és kutatás-fejlesztés variáns szegmenseiből érkező intézmény és vállalkozás esetében is kiemelkedően aktuális az e-tanulás lehetőségének szilárd és hatékony biztosítása, az ehhez szükséges elektronikus platform rendelkezésre állása.

Az EBC*L Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Paukóné Várnai Adrienn bemutatta az Innovációtranszfer projekt átfogó célkitűzéseit, a pályázatban koordináló szerepet betöltő intézmény feladatait és a partnerekkel közös munka során kifejlesztett szakmai eredmények célját, valamint a jövőre vonatkozó folytatás és szoros együttműködés igényét, az értékek összhangját, az intézményekre és érintett szakemberekre váró feladatok fontosságát.
Ezt követően bemutatkoztak a partnerek és ismertették szerepüket az eddig végrehajtott folyamatokban, illetve a közösen kifejlesztett eredményeket. A több mint félszáz résztvevő vendég interaktív fórumbeszélgetés során ismerkedhetett meg a projektben részt vevő és vezető, útmutató szerepet vállaló holland és spanyol partnerintézmények szakembereivel és vezetőivel, akik a felkért magyar előadókkal és a közönséggel együtt kötetlen, nyílt beszélgetésre invitálva, kérdéskörökön végighaladva vázolták fel a főbb prioritásokat, irányokat.
A LearningBox holland tanulási program magyar szakoktatási keretekhez történt adaptációját és a tesztelési (pilot) folyamat eredményét Krausz Miklós, a Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola és Kollégium trénere és IT szakértője mutatta be. Az elektronikus platform kezelésének, funkcióinak, tesztfelületének szisztematikus, teljes körű és részletekbe menő megismerését követően a résztvevők feltehették kérdéseiket, hozzáfűznivalójukat mind az előadó, mind a projekt partnerek részére. Ezt követően a felület egyéni kipróbálása, tesztelése állt a vendégek rendelkezésére. A konferencia második felében, meghívott és felkért magyar előadók tartották meg prezentációjukat a szakterülethez kapcsolódóan: Szalai Ferenc a Nádorvárosi Közoktatási Főigazgatóság főigazgatója az oktatás és információtechnológia kapcsolatáról, Szilasi Péter Tamás, a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a 2020-ban várható magyarországi autóipari helyzetképet vázolta fel.  
A konferencia zárásaként a partnerek közösen összefoglalták a rendezvényen elhangzottakat, valamint a résztvevők részletes tájékoztatást kaptak a pályázat eredményeként kifejlesztett LearningBox tanulási program hozzáférési lehetőségeiről, a használat feltételeiről és körülményeiről.

Az innovációtranszfer projekt eredményei:

 •  Új termék létrehozása: a magyar szakoktatási és képzési rendszerre kifejlesztett és tesztelés alá vetett, kiértékelt elektronikus tanulási platform = LearningBox
 •  Szakmai tartalmak feltöltése és megjelenítése a LearningBix felületén, hozzáférhetőség szabályozása és szellemi tulajdon védelme, felhasználóbarát felület
 •  Összeurópai értékek összehangolása a szakoktatás és távoktatás egyre növekvő igényű összekapcsolása mellett
 •  Nemzetközi színterű tapasztalat és tudás megosztás, új termék létrehozása, amely egyben tükrözi a magyar szakoktatás sajátosságait
 •  Alap további kooperáció elindításához nemzetközi szinten
 •  A magyar szakoktatási és képzési intézmények elérése, az eredmények széles körű terjesztése

 

ZÁRÓKONFERENCIA - BUDAPEST, 2013. OKTÓBER 3.

Tisztelt Kollega!

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt és kollégáit az „Infokommunikációs technológiák a magyar szakképzésben” című konferenciára!
A konferencia célja bemutatni egy a LearningBOX (LB) tanulási programot, mely egy modern, innovatív oktatási koncepció, valamint elismert, holland tanulási program. Az LB egyesíti az e-learning és a hagyományos képzések előnyeit, web-alapú és kulcsrakész digitális kurzusokat kínál. A Leonardo da Vinci, Egész életen át tartó tanulás (Lifelong Learning) program, Innovációtranszfer pályázat keretén belül a rendszer magyar nyelvű változata készült el, valamint a holland fejlesztésű “Autóipari” oktatási tartalom átvétele és a magyar oktatási rendszerre való adaptációja valósult meg. Széles körű elismerését a gyakorlati orientációnak, vállalkozói tartalmának valamint az e-tanulás és oktatás magas szintű minőségi követelményeinek köszönheti. A LB hatékonyan kapcsolja össze a diákot, a tanárt és a gyakornoki helyet egyaránt. Az átadott termék megfelel a mai kor követelményeinek, ezen kívül környezetbarát. A LB programba bármilyen más tartalom könnyűszerrel felvihető, ezért a konferenciát ajánljuk mindazon

 • szakmai alap- vagy továbbképzést folytató intézmények, felnőttképző intézmények, illetve gyakorlati képzést nyújtó tanműhelyek számára, melyek törekednek az intézményében folyó oktatás minőségének fejlesztésére;
 • képzőintézményeknek, melyek műszaki, gépipari, ill. egyéb technikus képzést folytatnak, és törekvéseik között szerepel, hogy hallgatóik számára modern képzési rendszert nyújtsanak.

Az előadásokat hazai és nemzetközi szakemberek tartják, akiknek feltehetik kérdéseiket a résztvevők a nyitott kerekasztal-beszélgetés során.

Időpont: 2013. október 3.
Helyszín: Budapest (pontos helyszín később)

Tervezett program:
09:30 – 10:00 Vendégek fogadása, Regisztráció
10:00 – 10:30 Köszöntő, a projekt bemutatása
10:30 – 12:00 Interjú – Fórumbeszélgetés – moderátor által vezetve (Omneon B.v, Deltion College, ECE Spain, Lukács Sándor SZKI, EBC*L Kft., Klebelsberg Alapítvány, Kereskedelmi és Iparkamara)
12:00 – 13:30 Egyidőben 3 Workshop – kerekasztal beszélgetés, moderátorok által vezetve:

 • A The LearningBox élmény, avagy a rendszer bemutatása, gyakorlati kipróbálása
 • ICT az oktatásban
 • Magyarország 2020

13:30 – 14:10 Összefoglaló, fenntarthatósági tervek, lehetőségek, csatlakozás
14:10 – 15:00 Kapcsolatépítés

Programok között kávészünettel és ebéddel várjuk a résztvevőket! A konferencián való részvétel ingyenes!
A konferenciára a mellékelt regisztrációs lapon lehet jelentkezni legkésőbb 2013.09.27-ig.

Meghívó és Regisztrációs lap letöltése

Célközönség:

Magyarország:

 • Nemzetgazdasági Minisztérium
 • Emberi Erőforrások Minisztériuma
 • Klebelsberg Alapítvány
 • Egyéb szakközépiskolák
 • Kereskedelmi és Iparkamara
 • Gyakorlati képzőhelyek
 • Alapítvány
 • Tanárok (autóipari & egyéb)
 • Európai Bizottság
 • Média

Hollandia:

 • Deltion College meghívottjai
 • LearningSolutions

Spanyolország:

 • Spanyol szakközépiskola
 • Nissan
 • SEAT

5. Partnertalálkozó – Barcelona, Spanyolország

Időpont: 2013. július 8-9.
Helyszín: ECE Iroda, Barcelona

4. Partnertalálkozó és Disszeminációs előadás – Győr, Magyarország

Időpont: 2013. április 15.
Helyszín: Lukács Sándor Szki, Győr

10:00-12:00: Disszeminációs előadás az érdeklődő iskoláknak, tanároknak, igazgatóknak, gyakorlati képzőhelyeknek
16:00-18:00: Partnertalálkozó

Fenntarthatósági megbeszélés és Disszeminációs előadás
Időpont: 2013. január 15. (9:30-18:00)
Helyszín: Magnetház – Lótusz terem: Budapest VI. kerület, Andrássy út

3. Partnertalálkozó – Zwolle, Hollandia

Időpont: 2012. október 10-12.
Helyszín: Deltion College, Zwolle

2. Partnertalálkozó – Budapest, Magyarország

Időpont: 2012. április 25-26.
Helyszín: Aradi utca 8-10., 1062 Budapest, Hungary

Új projekt koordinátor

2012. május 1-től a LLP-LdV-TOI-2011-HU-006 azonosítószámmal rendelkező Leonardo da Vinci, Lifelong Learning Program, Innovációtranszfer „Automotive e-learning with LearningBox” című projekt teljes koordinációját az EBC*Licensing Magyarország veszi át!

1. Projekttalálkozó – Budapest, Magyarország - 2011. november 17-18.

2011. november 17-18-án sikeresen lezajlott az első projekttalálkozó.
A projekttalálkozón részt vettek az "Automotive with E-learning" projekt hivatalosa partnerei: a holland Omneon B.V. és a Deltion College, a spanyol Spanish European Consulting Education S.L., a győri Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium, a Tanbusz Kft. valamint a projektet koordináló Tradenet Consulting Zrt. munkatársai.
A találkozón részt vett ezen túl Bethleni Zsuzsanna, a Tempus közalapítvány projektkoordinátora.
A projekttalálkozó célja volt a projektterv részletes megbeszélése, a minőségbiztosítási elvek meghatározása, az adminisztrációs és egyéb projektkötelezettségek megbeszélése.

Képek a találkozóról